recept broodkrans voor 12 personen:

benodigdheden: 

600 g bloem (+ extra om te bestuiven)

150 g suiker

7 g gedroogde gist (zakje)

300 ml lauwarm water 

2 eieren

1 theelepel zout

125 g gepelde pistachenoten

1 sinaasappel

150mg frambozenjam

 

bereiden: 

1. Doe de bloem in een kom en meng 25 g suiker en de gist erdoor. Mix met de mixer en voeg geleidelijk het water toe. Voeg 1 ei en het zout toe aan het beslag en kneed tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en bestuif met bloem. Doe de deegbal terug in de kom., dek af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije, warme plek 50 min. rijzen. 

 

2. Doe de pistachenoten en de rest van de suiker in de keukenmachine en maal fijn. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Voeg toe aan de pistachenoten en maal verder. Spilt het laatste ei en maal het eiwit door de pistachespijs. Neem uit de keukenmachine een vorm van een rolletje van 50 cm lang. 

 

3. Kneed het brooddeeg nogmaals door en rol uit tot een lap van 40 x 50 cm. leg op een vel bakpapier. Verdeel de jam gelijkmatig over het deeg. Laat aan 1 lange zijd 2 cm van de kant vrij. Leg de rol pistachespijs aan de kant van het deeg waar geen jam zit en rol het jamvrije deel om de spijs. Rol vanaf de andere kant het jam op. Vorm van het opgerolde deeg een ronde krans, met de pistachespijs aan de binnenkant. Leg op met bakpapier beklede bakplaat.

 

4. Snijd het buitenste jamdeel van de krans om de 4 cm in richting het midden van de krans. Laat het deel met de spijs intact. Draai alle ingesneden stukjes vervolgens een kwartslag,zodat er een soort zon ontstaat. Dek af met een schone theedoek en laat het nog 25 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.

5. Verwarm de oven voor op 180 graden. bestrijk de broodkrans met een eierdooier en bak ca. 30 min. iets onder het midden van de oven. Dek af met aluminiumfolie als de krans te bruin wordt.